Koraci za procjenu isplativosti
ugradnje solarne elektrane

Otkrijte potrebne korake za procjenu isplativosti
ugradnje fotonaponske elektrane na vašem objektu

Autor: Marko Ratković, datum objave: 06.03.2023.

Koraci za procjenu isplativosti ugradnje fotonaponske elektrane na vašem objektu:

  1. Potrošnja električne energije: Prvo je potrebno procijeniti koliko električne energije trošite u kući. To možete učiniti pregledom vaših računa za struju, ili preuzimanjem energetske kartice od distributera vaše električne energije. Na taj način saznat ćete kolika je vaša potrošnja kilovatsati po mjesecima (kWh).
  2. Površina krova: Sljedeći faktor koji treba uzeti u obzir je površina krova. Vaš krov treba biti dovoljno velik da se na njega mogu smjestiti dovoljno solarnih panela koji će proizvesti dovoljno energije za pokrivanje vaših potreba.
  3. Položaj kuće: Orijentacija kuće i krova također su važni faktori za procjenu instalacije solarnih panela. Paneli trebaju biti okrenuti prema južnoj strani kako bi uhvatili što više sunčeve svjetlosti tijekom dana, no to nije jedini preduvjet, jer postoje rješenja istok-zapad koja na drugačiji način, ravnomjerno tijekom dana proizvode električnu energiju.
  4. Klimatski uvjeti: Klimatski uvjeti na vašem području također su važni faktor. Ako živite na području s mnogo sunčanih dana, tada će solarni paneli biti učinkovitiji nego ako živite u području s malo sunčanih dana.
  5. Cijena i potencijalni povrat ulaganja: Treba razmotriti i cijenu solarne elektrane te mogući povrat ulaganja u njih. Uzimajući u obzir potrošnju energije, veličinu krova i ostale faktore, moguće je izračunati koliko panela će biti potrebno te koliko će to koštati. Također, treba razmotriti koliko će vam ušteda na računu za struju biti nakon instaliranja solarnih panela te koliko dugo će trajati da vratite izvorni trošak instalacije.

Za svaki od ovih koraka, možete nam se obratiti i doznati koji je najbolji način za saznati ih!