Zašto postaviti fotonaponsku elektranu?

Otkrijte koje vam prednosti pruža solara energija
i kako ju iskoristiti u vlastitom domu

Autor: Marko Ratković, datum objave: 13.02.2023.

Zašto postaviti fotonaponsku elektranu?

Smanjenje računa za struju: Korištenjem solarnih panela za proizvodnju vlastite električne energije, vlasnici kuća mogu smanjiti svoje mjesečne račune za struju. To znači da će dugoročno uštedjeti novac.

Povrat investicije: Unatoč tome što može biti skuplje postaviti solarnu elektranu u početku, u većini slučajeva se to isplati dugoročno, jer se nakon nekoliko godina korištenja može doći do povrata uloženog novca.

Ekološki učinak: Korištenje solarnih elektrana umjesto fosilnih goriva za proizvodnju električne energije može smanjiti emisije stakleničkih plinova i drugih zagađivača zraka. To je važno za očuvanje okoliša i smanjenje globalnog zagrijavanja.

Povećanje vrijednosti nekretnine: Postavljanje solarnih panela na krov nekretnine može povećati vrijednost te nekretnine jer će potencijalni kupci biti zainteresirani za nekretninu koja ima mogućnost proizvodnje vlastite električne energije.

Neovisnost o elektroenergetskoj mreži: Korištenjem solarnih elektrana vlasnici kuća mogu postati neovisni o elektroenergetskoj mreži i njezinim fluktuacijama u cijeni struje ili eventualnim kvarovima.

Ukratko, postavljanje solarnih elektrana na krovove kuća u Hrvatskoj ima brojne prednosti za vlasnike kuća i okoliš. To je ekološki prihvatljivo i dugoročno isplativo rješenje za proizvodnju vlastite električne energije.